TuleVAeg blogi on tehtud seoses TuleVAeg mõttetalguga, mis peeti Sõrve poolsaare tipus asuvas Torgu vallas 25. kuni 27. aprillil 2014. aastal.

Peateema - Eesti keele ja kultuuri ning rahva (maarahva) ja riigi tulevikuväljavaated.

Ürituse toimumis intensiivsete mõttetalgute meetodil, talgujuht oli Ruuta Ruttas-Küttim.
Talgu kokkukutsumise kirja saab lugeda siit (link) , kutseteksti koostas algatusgrupi nimel
Kaupo Vipp
raamatu "Globaalpohmelus" koostaja
Torgu Kuningriigi vardja.

Viimased aktuaalsed materjalid selles blogis on pandud välja pärast mõttetalgut.

Monday, April 28, 2014

Kiire refleksioon järgmisel päeval

  • Lühidalt - üritus sujus ladusalt hästi.

  • Igal inimesel on oma sõnavara ja sõnastik. Kogukonna elujõudu iseloomustab arusaamise üksteisest. ...oli kogemus intensiivsest vastastikkusest õppimisest - isiklike sõnastike ja maailmade vahel. Kui aeglaselt või kiiresti see toimub, mis valu ja võidurõõm...
  • Rubriigist - iga inimene on oluline - inimesed jäid terveks, haavadeta. Kui oligi lootuste kokkuvarisemist, siis kõike kokku vaadates usun -põdema ei jää keegi.
  • Talgujad said olulise kogemuse arenduseks - kuidas üritustest (ja sündmustest) võiks kujuneda protsess. Algust sellesuunaliseks arutluseks näeb: http://talgujad.forum.co.ee/t420-protsess-ja-sundmus
  •  Tunnistan - minul kujunes hea arusaamine oma rühma (rühma nimi jäi panemata või ununes)  isikutest, keelest, maailmast. Ülejäänutest rühmadest kolmandikuga jään lähemas tulevikus kohtuma teretuttavana.
  • --Laia profiiliga juhtoinas Emil, kes suudab rühma kaootilise mõtetekillustiku esitada empaatilise seltskonda siduva laksuna.
  • ---Süstemaatiline ajaloolane Jaak, kes geograafiastuudiumis on õppinud matemaatikat ja oskab seetõttu seletada erilisel täpsel viisil ühiskonda ja inimest.
  • --Erki teistest erineva metatasandilise põhjaga, suudab meie seltskonna karvaseid ja sulelisi esitada populaarse filmi stsenaariumi vormis.
  • --Edgar - oskab koondada hajusa vestluse  ratsionaalse kommentaariga, optimist inimese toimetuleku suhtes suures ratsionaalses maailmas.
  • --Imre - grupis minule kõige arusaadavam usu osas inimese lähimõju tähtsusesse, siiski minust suurem optimist "universaalsete väärtuste" suhtes.
Esimesel ööl tehtud rühmasisene pilt. NÄGUKONNAS on kõik näod eristatavad
  • Dunbari arv 150 läks mingeid teid mööda kasutusele, arvatavasti meie blogi kaudu, kiires usus ja küllalt põgusates tõlgendustes. omavalitsuse-inimlik-piir-on-150-inimest.html
  • Mängu juhtimine toimus küllalt võrdustatud alustel, ilma suurema eelneva lahterdamiseta. Aga hea olukorra tajuga, takerdumisi meelde ei jäänud. 
  • Hea Ruuta ja Katrini ning teiste rühmajuhtide koostöö!
  • Täiesti uudme tulemus minu jaoks oli idee siduda  linnainimesed  maainimestega maksusüsteemi kaudu. Ei jõudnud sellest hästi aru saada...
  • Kas olnuks võimalik selgem sidusus  nn metatasandil  - suurem kooskõla "kuradi keerulise maailma" uuemate seletustega? Nagu olen kogenud viimastel aastatel internetimängudes?  Minu enda uitmõte otsis suuremat selgust keerulisusest ilmast. Võib olla saanuks lahterdada mingi metodoloogide või raamatutarkade rühma? Aga selline "isakeste rühm" oleks hakanud ilmselt rõhuma teisi, kannatanud oleks inimeste ehedad kommunikatsioonid.  Isakeste rühma puhul poleks läinud käima nii selge kogemus eheda kommunikatsiooni vallas.

1 comment:

  1. Viimase punkti täienduseks.
    Ilma segava efektita oleks kirjeldatud metatasandi rühm olnud mõeldav nn "seenioride rehabiliteerimise rühmana". Ma isegi kirjutasin sellise rühma vajadusest ettevalmistamise etapis, aga laiemasse ringi seda juttu millegipärast ei lasknud. Asi selles, et suur seenioride või pensionäride osakaal on lähemas tuleviku reaalsus. Praeguste pensionäride puhul on omane elatusmiinimumi kindlus ja seetõttu suurem vabadus ja võimalus süveneda, samas mõningane kontaktiprobleem realajas tegutsejatega. Mõnikord segab tervis, aga siiski pole sugugi raske leida päris terase vaimuga seeniore. Pean silmas näiteks meie rühma Erkit, ta esitas teisel päeva inspireeriva filmistsenaariumi. Sellele kõlas kuluaarides sisukaid kommentaare aga ükski rühm selles inspiratsioonis pikemalt ei tegelenud ja Erki jäi meie rühmas ka nagu eemaltvaatlejaks. Arvan, et Erkiga pikemalt omavahel arutades, ja mõni inimenes veel lisaks- võinuks taustana tekkida mingi teise metatasandi teema.

    ReplyDelete